Διατροφή για μείωση της Χοληστερόλης, Διατροφή και Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Χοληστερίνη: απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις

Τι σημαίνουν οι αριθμοί χοληστερόλης στο αίμα σας; Μπορούν τα τρόφιμα που καταναλώνετε να αλλάξουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας; Αυξημένες τιμές της στο αίμα συνδέεται με κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, διαβάστε το παρακάτω άρθρο και δεσμευθείτε να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις εξετάσεις σας.

1. Όλη η χοληστερόλη είναι κακή για εσάς

Ορισμένοι τύποι χοληστερόλης είναι απαραίτητοι για την καλή μας υγεία. Το σώμα μας χρειάζεται χοληστερόλη για να πραγματοποιήσει σημαντικές εργασίες, όπως η παραγωγή ορμονών και η δημιουργία κυττάρων. Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω του αίματος συνδεδεμένη σε πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.
Δύο τύποι λιποπρωτεϊνών μεταφέρουν χοληστερόλη σε όλο το σώμα:

  • Η LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων στο ήπαρ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Ιδανικά οι τιμές της θα πρέπει να κυμαίνονται πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες.

Όταν η τιμή της LDL χοληστερόλης είναι υψηλή, συσσωρεύεται στους περιφερικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών τοιχωμάτων. Με την πάροδο του χρόνου, το εσωτερικό των αγγείων στενεύει. Αυτή η στένωση μπορεί να περιορίσει και τελικά να εμποδίσει τη ροή του αίματος από και προς την καρδιά και άλλα όργανα.

2. Εάν είχα υψηλή χοληστερόλη θα το καταλάβαινα

Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Ορισμένα περιστατικά εμφανίζουν μικρά κιτρινωπά εξογκώματα στο δέρμα, τα οποία δημιουργούνται από αυξημένη απόθεση χοληστερόλης. Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι να το διαπιστώσετε στις αιματολογικές σας εξετάσεις. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας τουλάχιστον κάθε 4 έως 6 χρόνια. 

3. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω τα επίπεδα χοληστερόλης μου

Για την ακρίβεια, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης.

Κάντε υγιεινές επιλογές τροφών. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Επιλέξτε τρόφιμα με φυσική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ακόρεστα λίπη.

Να πραγματοποιείτε μέτριας έντασης άσκηση καθημερινά. Από 150 έως 300 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συζητήστε με τον γιατρό σας τους τρόπους διαχείρισης της χοληστερόλης σας μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Μεγάλη η σημασία του οικογενειακού σας ιστορικού. Εάν οι γονείς σας ή άλλα άμεσα μέλη της οικογένειάς σας έχουν υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να εξετάζεστε συχνότερα. 

4. Δεν χρειάζομαι στατίνες ή άλλα φάρμακα. Μπορώ να διαχειριστώ τη χοληστερόλη μου με δίαιτα και άσκηση

Δεν είναι απίθανο να καταφέρετε να ρυθμίσετε τις τιμές της χοληστερόλης σας κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές και έχοντας αρκετή σωματική δραστηριότητα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χορήγηση  στατινών για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

Άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης («κακή») ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη θεραπεία, τα επίπεδα χοληστερόλης θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα αυτά έχουν ήδη στενές αρτηρίες λόγω υπερβολικής πλάκας. Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άτομα με διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. 

Συζητάτε πάντα με τον γιατρό σας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης της χοληστερόλης σας.