Απώλεια βάρους

Άσκηση και απώλεια κιλών: Τι ισχύει και τι όχι από αυτά που ακούμε;

Αυτό το ερώτημα απασχολεί πάρα πολλούς, είτε ασχολούνται με κάποια μορφή άσκησης είτε όχι. Είμαι σίγουρη πως έχετε ακούσει πολλές φορές κάποιο φίλο/η ή γνωστό/ή σας τις φράσεις: Δεν θέλω να σηκώνω βάρη γιατί δεν θέλω να <<φουσκώσω>> , δεν θέλω να κάνω καθόλου γυμναστική πριν χάσω τα κιλά που θέλω γιατί το λίπος θα παγιδευτεί στους μύες.

Και διάφορες τέτοιες φράσεις που θα μπορούσα να αναλύω για ώρες.

Η απώλεια βάρους είναι απλά μαθηματικά. Στόχος είναι να πετύχετε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας που καταναλώνετε συγκριτικά με αυτή που δαπανάτε. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως θα πρέπει να αποφύγετε τυχόν πειραματισμούς με επικίνδυνες για τον οργανισμό σας δίαιτες, και να απευθυνθείτε σε κάποιο πιστοποιημένο ειδικό διατροφής για να πετύχετε τον στόχο σας.

Αρνητικό ισοζύγιο μπορείτε να επιτύχετε επίσης με την αύξηση της έντασης και της διάρκειας της άσκησής σας. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό φυσικά εάν συνδυάστε την προπόνησή σας και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. 

Πάμε να δούμε μαζί τι είναι μύθος και τι αλήθεια

1. Κάνω γυμναστική για να χάσω βάρος

Έχουμε συνδέσει υποσυνείδητα την εικόνα ενός άντρα ή γυναίκας που θέλει να χάσουν βάρος να τρέχουν καταιδρωμένοι για ώρα.

Ο παράγοντας που όλοι ξεχνάμε όμως, είναι ότι η έντονη άσκηση πυροδοτεί έντονα το αίσθημα της πείνας. Οπότε το αποτέσμα τελικά είναι η αύξηση και όχι μείωση του βάρους!

Για το λόγο αυτό, η άσκηση θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα οργανωμένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να χάσετε σωστά το βάρος που επιθυμείτε σε κιλά λίπους και όχι μυικής μάζας. 

2. Όταν κάνω άσκηση με βάρη, το λίπος ενσωματώνεται στο μυ και δεν καίγεται

Αρχικά να διευκρινίσω πως αυτή η πρόταση δεν είναι αληθής. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης προάγει την απώλεια λίπους όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

Μπορεί να παρατηρήσετε το βάρος σας να αυξάνετε τις πρώτες μέρες της προπόνησής σας, όμως μην σας αγχώνει αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες μας κατακρατούν νερό.

Είναι μία παροδική κατάσταση που θα υποχωρίσει σταδιακά καθώς συνεχίζετε κανονικά την πρασπάθειά σας. 

3. Πρέπει να πάρεις συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά το πέρας της άσκησής σου

Είναι αλήθεια ότι μετά την προπόνησή μας πρέπει να καταναλώσουμε ένα πρωτεϊνικό γεύμα για αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και ένα γεύμα με υδατάνθρακες για αποθήκευση μυϊκού γλυκογόνου.

Αυτόματα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι ασκούνται πρέπει να να λαμβάνουν απαραίτητα συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Αυτή την λύση προτείνουμε σε κάποιον αθλητή που δεν μπορεί να καταναλώσει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών λόγω της φόρτισης που προκαλεί η μεγάλη ποσότητα φαγητού ή δεν έχει χρόνο να το προετοιμάσει.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος πρωτεΐνης πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα πλαίσια και μετά από υπολογισμό πρόσληψης-δαπάνης ενέργειας. Και αυτό γιατί ορισμένες φορές η λήψη συμπληρώματος μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους, καθώς η περίσσεια πρωτεΐνης αποθηκεύεται στο σώμα με την μορφή λίπους. 

Μην ξεχνάτε πως η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία. Παρέχει προστασία έναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ (μείωση «κακής» χοληστερόλης-LDL, αύξηση «καλής» χοληστερόλης-HDL), συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και συνδυάστε την άσκησή σας με έναν υγειινό τρόπο διατροφής για να φτάσετε σωστά και σταθερά στον στόχο σας!