Διατροφή και Θυρεοειδής

Έχετε Hashimoto και δεν χάνετε βάρος;

Η αύξηση βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του θυρεοειδούς. Όταν συναντώ περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν μία <<αντίσταση>> στην απώλεια βάρους, επιμένω σε μία εξέταση του θυρεοειδή τους. 

Επικρατεί δυστυχώς η άποψη, αυτά τα άτομα να ξεκινήσουν δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Το πρόβλημα με τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων είναι ότι παρουσιάζεται ανεπάρκεια σε μακρο-θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Σταδιακά το σώμα βιώνει μία κατάσταση stress και έντονης πείνας.

Σαν άμυνα, το σώμα σας θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σας σε μια προσπάθεια να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες για να επιβιώσετε. Αυτό καθιστά την απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη. Έτσι, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων ΔΕΝ είναι η λύση.

Λοιπόν, ποια διατροφή είναι κατάλληλη στο Hashimoto ;

Παρακάτω θα αναλύσω τακτικές που θα βοηθήσουν τα συμπτώματα του θυρεοειδούς σας.

Η Αμερικανικού Τύπου Δίαιτα, πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, είναι τέλεια σχεδιασμένη για να μας κάνει να αυξάνουμε το βάρος μας κάθε χρόνο. Ακόμα και τα γιαούρτια που διατίθενται στην αγορά ως «υγιεινά» περιέχουν το ισοδύναμο με 16 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Επιλέγετε να τρώτε «πραγματικό φαγητό». Απέχουμε από αυτού του τύπου τις διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο για να χάσουμε βάρος, αλλά και να αισθανθούμε υγιείς. 

Ορισμένες δίαιτες που βρίσκουν εφαρμογή στο Hashimoto περιλαμβάνουν τη δίαιτα Body Ecology, τη δίαιτα Paleo, τη δίαιτα Virgin, τη δίαιτα Autoimmune Paleo (AIP), τη δίαιτα GAPS, τη δίαιτα SCD, τη δίαιτα Weston A. Price ή τη μεσογειακή διατροφή.

Αυτές οι δίαιτες αποτελούν την βάση, για να χτίσουμε μία διατροφή που να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψιν:

  • Ελαττώστε τη ζάχαρη, τα τροποποιημένα τρόφιμα όλων των ειδών, τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το καλαμπόκι, το ρύζι και άλλους απλούς υδατάνθρακες. (Η περίσσεια υδατανθράκων αποθηκεύονται στο σώμα μας ως λίπος.)
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε <<καλά λιπαρά>> όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας.
  • Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. 

Μετά από μία με δύο εβδομάδες, το σώμα σας θα αρχίσει να σας ευχαριστεί. Θα αρχίσετε να νιώθετε πιο ανάλαφρα, το φούσκωμα θα υποχωρήσει και θα νιώθετε λιγότερη κόπωση. Θα αρχίσετε επίσης να χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε.

H επιβράδυνση του μεταβολισμού, το άγχος και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσουν το σώμα να επιτεθεί στον θυρεοειδή, καθώς και να προωθήσει την αύξηση βάρους. Βελτιώστε τα επίπεδα των θυρεοειδικών σας ορμονών, ακολουθώντας μια διατροφή φιλική προς τον θυρεοειδή συνδυαστικά με την φαρμακευτική αγωγή σας.  Σημαντικότατο ρόλο κατέχει για το σώμα σας η καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης.

Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι. Η απώλεια βάρους με ασθένεια του θυρεοειδούς είναι δυνατή! Πολλοί άνθρωποι που έχω βοηθήσει έχουν δει θεαματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους μετά την εφαρμογή αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής και ανέφεραν ότι αισθάνονται καλύτερα. Μπορείτε να είστε ένας από αυτούς, γι’ ‘αυτό πάρτε το σώμα και την υγεία στα χέρια σας!

Βιβλιογραφία

Hyman M. How Good Gut Health Can Boost Your Immune System. EcoWatch. 2015. https://www.ecowatch.com/how-good-gut-health-can-boost-your-immune-system-1882013643.html. Accessed January 15, 2018.