Οι περισσότεροι την μεγάλη εβδομάδα νηστεύουν όπως επίσης πολλοί από εμάς δεν τρώνε λάδι , έτσι βρήκαμε 5 νόστιμες συνταγές χωρίς λάδι που θα σας ικανοποιήσουν.
Μανιταρόσουπα αλάδωτη
Υλικά:
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι / πιπέρι
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό. Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει ΛΙΓΟ ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο θα το προσθέσουμε στο τέλος, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.
Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά. Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
- Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
- Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
- Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ)
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
αλάτι και πιπέριΨιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό
Εκτέλεση
ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια .βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
400 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελάχιστο μάραθο
Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του.
Γιαχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας).
Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.
Σαλάτα με πληγούρι αλάδωτη
Υλικά
3-4 Ντομάτες
1 αγγούρι
9-10 ελιές
Μισό κρεμμύδι
Άνηθο – μαϊντανός
(όλα ψιλοκομμένα)
2 κουταλιές σούπας κάππαρη
2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου
Αλάτι
200-250 γρ. πληγούρι
Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το πληγούρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά. Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε. Σκοπός μας είναι να μη βράσει αλλά να μαλακώσει και να φουσκώσει λίγο. Αν βράσει πολύ δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τα υγρά των σαλατικών και η υφή του μέσα στη σαλάτα θα είναι σαν λασπωμένη.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε δοχείο. Τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά ώστε χάρη στο αλάτι να βγάλουν πολλά υγρά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το προσθέτουμε στις ντομάτες. Ενώ αυτά τα δυο βγάζουν υγρά, ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα σαλατικά και τα αναμειγνύουμε στο δοχείο όλα μαζί με τελευταία την κάππαρη.
Αφού τα σαλατικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν βγάλει αρκετά υγρά, προσθέτουμε το πληγούρι κρύο ή έστω χλιαρό (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις βιταμίνες των σαλατικών). Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το πληγούρι το χυμό των σαλατικών.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι. Προσωπικά προσθέτω λίγο λεμόνι την ώρα που σερβίρω, και όχι πιο πριν.
Η υγιεινή νηστίσιμη κι αλάδωτη σαλάτα μας είναι πλούσια σε βιταμίνες, καλούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, περιέχει και πρωτεΐνες (κυρίως λόγω των ηλιόσπορων) κι επιπλέον είναι νόστιμη, δροσερή, τραγανή και χορταστική.
Πλιγουροκεφέδες αλάδωτοι
Υλικά:
1 κούπα πλιγούρι βρασμένο και στραγγισμένο
2 φέτες ψωμί άσπρο μπαγιάτικο μουσκεμένο
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. αλάτι
1κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. αλεύρι
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίζουμε τα υλικά όλα να είναι καλα στραγγισμένα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά υδαρής μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλέυρι και να ξαναζυμώσουμε. Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας, τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια, βουτάμε τα σουτζουκάκια σε φρυγανιά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν.