Ο τρόπος που διατρέφεστε και τα τρόφιμα που επιλέγετε είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη. Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί σωστά, χωρίς επιπλοκές.
Είναι σημαντικό να τρώτε ποικιλία διαφορετικών τροφίμων κάθε μέρα για να έχετε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα μέσω των τροφών, αλλά όταν είστε έγκυος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Υπάρχει
κίνδυνος εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου σε περίπτωση έλλειψης φυλλικού οξέος. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φυλλικού οξέος σε μορφή συμπληρώματος. Επίσης μετά από λεπτομερή έλεγχο των εξετάσεων σας θα κριθεί εάν θα χρειαστεί περεταίρω χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής σε περίπτωση ελλείψεων ή ενίσχυση του οργανισμού σας.
Τα παρακάτω τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα αναλύω παράλληλα και καλό θα είναι να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι των εννιά μηνών.
Αβοκάντο
Θησαυρός με φυλλικού οξέος, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6 (η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του ιστού και του εγκεφάλου του μωρού, καθώς επίσης ανακουφίζει από την πρωινή ναυτία). Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε Ω3 λιπαρά. Το αβοκάντο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να πάρετε τις βιταμίνες σας. Απλώστε λίγο ώριμο αβοκάντο σε μία λεπτή φέτα ολικής αλέσεως και συνδυάστε με κάποιο λαχανικό εποχής.
Άπαχο κρέας
Τα αμινοξέα στην πρωτεΐνη είναι τα δομικά στοιχεία κάθε κυττάρου στο σώμα σας και στο σώμα του μωρού σας. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες διατηρούν πείνα σας υπό έλεγχο σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα σας. Το άπαχο κρέας είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος καθώς μαζί με την βιταμίνη Β12 και το φυλλικό συμμετέχει στην ερυθροποίηση. Ο όγκος του αίματος μπορεί να αυξηθεί έως και 50 τοις εκατό όταν είστε έγκυος, και γι’ ‘αυτό η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τόσο συχνή. Ο σίδηρος βοηθά επίσης στην δόμηση του εγκεφάλου του μωρού ενισχύοντας τις νευρικές συνδέσεις. Επιλέξτε λοιπόν άπαχα σημεία του ζώου (μοσχαράκι, χοιρινό) και συνδυάστε με μία πολύχρωμη σαλάτα και μία αμυλούχα ομάδα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Φακές
Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις εγκύους είναι η βιταμίνη Β που ονομάζεται φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ όταν το παίρνετε σε συμπλήρωμα) – και οι φακές είναι η ιδανική πηγή! Οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Καταναλώστε τις ως κυρίως πιάτο ή ρίξτε στη σαλάτα σας
Γιαούρτι
Το μωρό σας χρειάζεται ασβέστιο για τα αναπτυσσόμενα οστά του. Στόχος για περίπου 1.200mg κάθε μέρα. Τα καλά βακτήρια του γιαουρτιού βοηθούν στην πρόληψη τυχόν στομαχικής διαταραχής καθώς και των λοιμώξεων (που είναι πιο συχνές κατά την εγκυμοσύνη). Ανακατέψτε το γιαούρτι με φρούτα εποχής ή ακόμη φάτε το σκέτο.
Βρώμη
Η βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, σίδηρο και πολλά άλλα μέταλλα. Ιδανική εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα. Εντάξτε την στο πρωινό σας, ή ετοιμάστε κάποιο υγιεινό σνακ όπως μπισκότα βρώμης. Προσπαθήστε να επιλέξετε επίσης και μια ποικιλία από άλλα δημητριακά (ρύζι, κινόα, σιτάρι και κριθάρι) για να αυξήσετε την πρόσληψη μιας σειράς βιταμινών και ανόργανων στοιχείων για το μωρό.
Ξηροί Καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι ωφέλιμα λιπαρά, σημαντικά μέταλλα (χαλκός, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, κάλιο, ασβέστιο) και βιταμίνη Ε, ενώ είναι εύκολο να τους παίρνετε μαζί σας οποιαδήποτε στιγμή σαν σνακ.
Καρότα & πιπεριές
Τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α – κρίσιμη για την ανάπτυξη των ματιών, του δέρματος, των οστών και των οργάνων του μωρού σας. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών B6 και C, καθώς και φυτικών ινών. Προσθέστε τα στις σαλάτες σας, σε κρύα σάντουιτς ή ακόμη φάτε τα σκέτα.
Συμβουλή: Παρακολουθήστε την τυχόν χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Α, εμπλουτισμένα τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα δέρματος (αναζητήστε τη λέξη «ρετινόλη» στην ετικέτα ως ένδειξη). Σε αντίθεση με το β-καροτένιο, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σχηματισμένης βιταμίνης Α μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
Μάνγκο
Το μάνγκο είναι πηγή βιταμίνης Α και C, πεντανόστιμο στη γεύση, ταιριάζει σε σαλάτες αλλά και σε smoothies
Συμβουλή: Όπως και οι μπανάνες, είναι επίσης γεμάτο με μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ενός κοινού συμπτώματος της εγκυμοσύνης, τις κράμπες στα πόδια.