Uncategorized

Συναισθηματική ή πραγματική πείνα: τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η αναζήτηση παρηγοριάς στο φαγητό είναι κοινή και αποτελεί μέρος μιας πρακτικής που ονομάζεται συναισθηματική πείνα.

Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού στην προσπάθειά τους να καταστείλουν και να καταπραΰνουν τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί ακόμη και να αισθανθούν ενοχή ή ντροπή για τον τόπο που τρώνε, οδηγώντας τους σε φαινόμενα πολύ αυστηρής δίαιτας. Μία κατάσταση που συνεχίζεται σε έναν
φαύλο κύκλο.

Πολλοί μπορούν να είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν στο <<τσιμπολόγημα>>. Το εργασιακό άγχος, οικονομικές ανησυχίες, τα προβλήματα υγείας, η σχέση τους ή το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει και τα δύο φύλα. Αλλά σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Άλλοι παράγοντες είναι:

Απουσία ψυχολογικής στήριξης περιόδους συναισθηματικής ανάγκης Αποχή από οποιουδήποτε τύπου φυσική δραστηριότητα. Η ενασχόληση με κάποιο χόμπι ή άθλημα προσφέρει ψυχοσωματική εκτόνωση, ανακουφίζει από το άγχος και βοηθάει στην κοινωνικοποίηση.

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την συναισθηματική από την πραγματική πείνα.

  • Αρνητική αυθυποβολή που οδηγεί σε κακή ψυχολογία
  • Αλλαγή των επιπέδων κορτιζόλης σε απόκριση στο στρες, οδηγώντας σε <<λιγούρες>>

Γιατί φαγητό;

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικό κενό.

Το φαγητό πιστεύεται ότι είναι ένας τρόπος για να γεμίσει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο αίσθημα «πληρότητας» ή προσωρινής ολότητας.

Τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξετε τη νοοτροπία σας. Οπότε πειραματιστείτε με μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κάντε το πρώτο βήμα.

  • Διαβάστε ένα βιβλίο ή περιοδικό
  • Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
  • Όταν νιώσετε να πιέζεστε, βγείτε για μία βόλτα στο τετράγωνο
  • Κάντε γιόγκα ή απλές ασκήσεις ελέγχου της αναπνοής σας και πάρτε λίγο χρόνο για να επαναπροσδιορίσετε κάποια πράγματα
  • Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και καταγράψτε παράλληλα και τα συναισθήματα που νιώθετε εκείνη τη στιγμή

Υγιεινή διατροφή

Το να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας είναι επίσης βασικό. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ πραγματική και συναισθηματικής πείνας, αλλά είναι ευκολότερο να εντοπίσετε πότε τρώτε από πλήξη, θλίψη ή άγχος.

Δοκιμάστε να βρείτε υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, γκοφρέτες ρυζιού ή καλαμποκιού και άλλα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών θερμίδων.

Προσοχή στην ποσότητα

Αντισταθείτε στον πειρασμό μίας μεγάλης συσκευασίας chips που είναι στην κυριολεξία κενές θερμίδες. Χρησιμοποιείστε μικρά πιάτα για να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες σας.

Ζητήστε υποστήριξη

Μην μένετε μόνοι σε στιγμές που νιώθετε θλίψη ή άγχους. Θα εκπλαγείτε από το πόσο θα σας βοηθήσει η συνάντηση με κάποιο φίλο ή ακόμη και ένα γρήγορο τηλεφώνημα με κάποιο δικό σας άνθρωπο.

Εάν χρειαστεί επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει μέσω μίας πιο στενής παρακολούθησης.