Διατροφή και Θυρεοειδής

Brazil nuts: Το superfood του Αμαζονίου

Τα φυστίκια Βραζιλίας, επιστημονικά γνωστά ως Bertholletia excelsa, δεν είναι απλά καρύδια- είναι μια σουπερ επιλογή ξηρού καρπού, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Τα καρύδια Βραζιλίας ξεχωρίζουν όχι μόνο για τη μοναδική κρεμώδης γεύση τους και την τραγανή υφή τους αλλά και για την εξαιρετική διατροφική τους αξία.

Ενδεικτικά, μια μερίδα βραζιλιάνικων φυστικιών (6 φυστίκια, 28 γρ) περιέχουν: 

187 kcal, 4,1 gr πρωτεΐνης, 19 gr λιπαρών, 3.3 gr υδατανθράκων, 2,1 gr φυτικών ινών

Προφίλ θρεπτικών συστατικών

Τα καρύδια Βραζιλίας φημίζονται για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς:

  1. Σελήνιο: Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των βραζιλιάνικων ξηρών καρπών είναι η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα κρίσιμο μέταλλο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζουν ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ένα φυστίκι Βραζιλίας καλύπτει το 175% των αναγκών ενός ενήλικα που είναι 55 μg την ημέρα. (περιεκτικότητα 6 φυστικιών σε σελήνιο: 543 μg)
  1. Καλά λιπαρά: Τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα λίπη συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
  1. Πρωτεΐνη: Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans που επιθυμούν να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες.
  1. Βιταμίνες και ανόργανα άλατα: Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σελήνιο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, θειαμίνη και βιταμίνη Ε, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία.

Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση βραζιλιάνικων ξηρών καρπών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Αντιοξειδωτική προστασία: Το σελήνιο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία.
  1. Υγεία της καρδιάς: Τα καλά λιπαρά στα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  1. Λειτουργία του θυρεοειδούς: Το σελήνιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του θυρεοειδούς και η ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου μπορεί να επηρεάσει την σωστή λειτουργία του. Η συμπερίληψη βραζιλιάνικων ξηρών καρπών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης δραστηριότητας του θυρεοειδούς.
  1. Υγεία των οστών: Ο συνδυασμός μαγνησίου και φωσφόρου στα καρύδια Βραζιλίας συμβάλλει στη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών.

σχετικές αναρτήσεις