Δημοφιλείς Δίαιτες

Παλαιολιθική δίαιτα/Paleo diet

Τι είναι η παλαιολιθική δίαιτα;

Η παλαιολιθική δίαιτα είναι ένα διατροφικό πρότυπο που βασίζεται σε τροφές που κατανάλωναν οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή. Η δίαιτα βασίζεται στην ιδέα ότι τα γονίδιά μας δεν είναι καλά προσαρμοσμένα για τις σύγχρονες δίαιτες που προέκυψαν από τη γεωργία. Η γεωργία έκανε διαθέσιμα τρόφιμα όπως δημητριακά και όσπρια, εισήγαγε τα γαλακτοκομικά και άλλαξε τη διατροφή των ζώων που έτρωγαν οι άνθρωποι. Η ιδέα της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι αυτές οι αλλαγές στη διατροφή ξεπέρασαν την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αλλάξει ή να προσαρμοστεί και αυτή η αναντιστοιχία πιστεύεται ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις σήμερα.

Τι τρόφιμα εμπεριέχει μια σύγχρονη paleo diet;

 1. Φρούτα
 2. Λαχανικά
 3. Άπαχα κρέατα , ειδικά ζώα που τρέφονται με χόρτο ή άγρια ​​θηράματα
 4. Αυγά
 5. Ψάρια, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος
 6. Ξηρούς καρπούς και σπόρους
 7. Έλαια από φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως ελαιόλαδο ή καρυδέλαιο

Ποια τρόφιμα είναι προς αποφυγή στην paleo diet;

 1. Δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη και κριθάρι
 2. Όσπρια, όπως φασόλια, φακές, φιστίκια
 3. Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και τυρί
 4. Επεξεργασμένη και προστιθέμενη ζάχαρη
 5. Αλάτι
 6. Αμυλούχα λαχανικά, όπως καλαμπόκι, αρακάς και λευκές πατάτες
 7. Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, όπως πατατάκια ή μπισκότα

Γιατί να ακολουθήσει κάποιος αυτή την δίαιτα;

Γενικά, μια δίαιτα paleo έχει πολλά χαρακτηριστικά συνιστώμενης υγιεινής διατροφής. Τα κοινά χαρακτηριστικά της δίαιτας paleo περιλαμβάνουν την έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τις παλαιοδίαιτες σε σύγκριση με μελέτες για ισορροπημένες δίαιτες με πιο ποικίλες ομάδες τροφίμων.

Γενικά, βραχυπρόθεσμες, μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι μια παλαιοδίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση:

 • Απώλειας βάρους
 • Πίεσης αίματος
 • Χοληστερίνης
 • Τριγλυκεριδίων

Συμπερασματικά μια δίαιτα paleo μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Μπορεί επίσης να έχει άλλες χρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της δίαιτας. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη προσκόλληση στην παλαιολιθική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή μας υγεία, λόγω σημαντικής μείωσης των υδατάνθρακα. Τα δημητριακά αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, όπως το ανθεκτικό άμυλο, οι οποίες είναι κριτικής σημασίας για την καλή ισορροπία του εντερικού μας μικροβιώματος, για την ανάπτυξη ή μη βακτηριών, και κατ’ επέκταση για την υγεία του εντέρου μας. Επομένως, ο πλήρης αποκλεισμός των δημητριακών από τη διατροφή μας ίσως έχει επιπλοκές στην υγεία της καρδίας.

σχετικές αναρτήσεις