Συνταγές

Συνταγή για πεντανόστιμη Βαρβάρα ή αλλιώς Ασουρέ

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’αυτό καθιέρωσαν προς τιμήν της, την παρασκευή του συγκεκριμένου γλυκού την ημέρα της ονομαστικής της εορτής, για να την ευχαριστήσουν και να την γλυκάνουν για την βοήθεια και την προσφορά της.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:

  • 465 θερμίδες
  • 10γρ πρωτεινών
  • 77γρ υδατανθράκων
  • 11γρ λιπαρών
  • 7,5γρ φυτικών ινών

Υλικά για 8 με 10 μερίδες

500 γρ. σιτάρι , αποφλοιωμένο

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα

100 γρ. βερίκοκα ξερά ή σύκα ξερά, κομμένα σε κύβους

50 γρ. σταφίδες

3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. καβουρδισμένο ελαφρά

Για το γαρνίρισμα

Καρύδια ψιλοκομμένα

Λίγο σπόρο ροδιού

Λίγο σουσάμι και κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  • Από την προηγούμενη μέρα, από το βράδυ, πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε να μπολιάσει σε νερό μέχρι την επομένη το πρωί.
  • Την επόμενη μέρα αφού πετάξουμε το παλιό νερό προσθέτουμε νέο τόσο όσο να καλυφθούν όλοι οι κόκκοι από το σιτάρι. Βράζουμε το σιτάρι περίπου για 30 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έχουν βράσει και έχουν μαλακώσει οι κόκκοι του.
  • Βάζουμε σε ένα τηγανάκι ή ένα κατσαρολάκι τρεις κουταλιές αλεύρι και σιγά-σιγά τις ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα. Ανακατεύουμε συνέχεια με μεγάλη προσοχή ώστε να μην καεί το αλεύρι.
  • Μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο και δούμε ότι έχει αρκετό ζουμί, ρίχνουμε όλα μέσα τα υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά σιγά-σιγά και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Εάν γίνει πάρα πολύ πηχτό τότε προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα νερού και το αραιώνουμε ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε εμείς.
  • Τέλος το μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε μεγάλο ταψί και ρίχνουμε επάνω χοντροκομμένο καρύδι, πολύ κανέλα, σουσάμι, σπόρους ροδιού και απολαμβάνουμε.

σχετικές αναρτήσεις