Μιας και η περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και οι γλυκιές αλλά και αλμυρές ‘’αμαρτίες’’ στολίζουν κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με την διατροφή που απασχολούν τους περισσότερους κατά την περίοδο αυτή.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα Χριστούγεννα λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους, αποτελούν διατροφικά ίσως την πιο δύσκολη περίοδο όλου του έτους. Οικογενειακά, και όχι μόνο, τραπέζια έρχονται να δοκιμάσουν τα όρια μας διατροφικά. Πληθώρα γλυκισμάτων μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, από το σπίτι μέχρι το γραφείο μας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία στο μυαλό μας αλλά και στην διατροφή μας!
1.Θέστε επιτεύξιμους στόχους
Χωρίς να απομονωθούμε λοιπόν από τα γιορτινά τραπέζια, που συνοδεύονται από καλή παρέα, αλκοόλ και πολύ φαγητό, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις γιορτές στην καθημερινή μας ρουτίνα αντί για την προσαρμογή της ρουτίνας μας στην περίοδο των εορτών. Η διατήρηση της καθημερινής μας διατροφής με μικρές ατασθαλίες, ίσως αποτελεί μια πιο σοφή λύση συγκριτικά με την λογική << θα ξεκινήσω ξανά διατροφή μόλις τελειώσουν οι γιορτές >>.
2.Αποφύγετε τη λογική <<όλα ή τίποτα>>
Μην προσπαθείτε να κάνετε την τέλεια δίαιτα την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς μια τέτοια προσπάθεια τείνει προς την αποτυχία και δεν αποτελεί ρεαλιστική σκέψη. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε οριοθετώντας την προσπάθειά σας!
3.Μην αποκλείετε γεύματα
Επιλέξτε να μην αποκλείετε γεύματα με στόχο την κατανάλωση περισσότερου φαγητού στα γιορτινά τραπέζια, διότι διαταράσσετε την ισορροπία του μεταβολισμού σας αλλά και τα επίπεδα σακχάρου, που οδηγούν σε υπογλυκαιμίες. Καταναλώστε ένα σωστό και πλήρες πρωινό και μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, διότι αυτά σας βοηθούν στην καλύτερη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου αλλά και στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.
4.Ακολουθήστε τον κανόνα του πιάτου
Φτάνοντας στο γιορτινό τραπέζι, μια πολύ καλή λύση για την αποφυγή ανεξέλεγκτης κατανάλωσης θερμίδων είναι να βάλετε την μερίδα σας στο πιάτο σας. Χωρίστε το πιάτο σας στα τέσσερα και γεμίστε το ¼ με κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως κρέας, αυγό ή τυρί, το άλλο ¼ με υδατάνθρακες-άμυλο, όπως ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα, ψωμί κτλ και τα υπόλοιπα 2/4 γεμίστε τα με λαχανικά-σαλάτα, ωμή, βραστή ή και ψητή.
5.Διαχειριστείτε σωστά το αλκοόλ
Θέστε έναν στόχο στο ποτό σας και προσπαθήστε να μείνετε σε αυτόν. Μια καλή επιλογή ποτού με λιγότερο αλκοόλ είναι το κρασί. Μην επιλέγετε το ποτό σας για να ξεδιψάσετε και βάλτε μπροστά σας ένα ποτήρι νερό για τον σκοπό αυτόν. Θυμηθείτε πως και το αλκοόλ έχει θερμίδες!
6.Καταναλώστε γλυκά με μέτρο
Επιλέξτε το γλυκό που απολαμβάνετε περισσότερο, είτε αυτό είναι κουραμπιές, είτε μελομακάρονο και προτιμήστε να το καταναλώνετε πάντα μετά από γεύμα ή σνακ σε μικρή ποσότητα. Αποφύγετε την κατανάλωσή τους καθημερινά και μετριάστε την σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες χαράς! Η προσπάθεια για σωστή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί και οι τύψεις να περιοριστούν σημαντικά. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι λόγω μικρών παρασπονδιών πετάτε την προσπάθεια σας στα σκουπίδια. Ένας ρεαλιστικός στόχος για αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση του βάρους αντί για την απώλεια κιλών! Απολαύστε τις μέρες αυτές παραμένοντας κοντά στους διατροφικούς σας στόχους!
Καλές γιορτές σε όλους!