Uncategorized

Καφές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα φάρμακα. Οι διεγερτικές επιδράσεις της στο κεντρικό νευρικό σύστημα την έχουν καταστήσει βασικό συστατικό της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων. Πόσο όμως είναι η υπερβολική ποσότητα; Η κατανόηση της βέλτιστης δόσης καφεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της και την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Πόσο καφέ μπορώ να πίνω την ημέρα;

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και για την καφεΐνη, το μέτρο είναι το κλειδί. Η βέλτιστη δόση διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, η ανοχή και η ατομική ευαισθησία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μια μέτρια ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης θεωρείται γενικά ότι είναι περίπου 300 – 400 mg/day για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, που ισοδυναμούν με περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Πότε είναι καλύτερα να πίνω καφέ;

Χρειάζονται 8-12 ώρες για να μεταβολίσει το σώμα την καφεΐνη που καταναλώθηκε άρα προτείνεται η κατανάλωση καφέ νωρίς την ημέρα, ώστε να μην επηρεαστεί η έλευση και η ποιότητα του ύπνου. Επίσης, σύμφωνα με τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard ο καφές περιέχει τανίνες και επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου, άρα είναι καλύτερο ο καφές να καταναλώνεται μακριά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο, ειδικά από άτομα με χαμηλή φερριτίνη, σιδηροπενική αναιμία αλλά και στην εγκυμοσύνη (όπου ο κίνδυνος αναιμίας αυξάνεται).

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις της καφεΐνης;

1. Ενισχυμένη εγρήγορση και συγκέντρωση:

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπλοκάροντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον ύπνο και τη χαλάρωση. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει την εγρήγορση, βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, καθιστώντας την δημοφιλή επιλογή για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της πνευματικής απόδοσης.

2. Βελτιωμένη σωματική απόδοση:

Οι αθλητές στρέφονται συχνά στην καφεΐνη για να βελτιώσουν την αντοχή και να μειώσουν την αντιληπτή προσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μέτριες δόσεις καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης, να κινητοποιήσουν λιπαρά οξέα από τους λιπώδεις ιστούς και να ενισχύσουν τις μυϊκές συσπάσεις, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

3. Ανύψωση της διάθεσης:

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσωρινή βελτίωση της διάθεσης, χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο πρωινό φλιτζάνι καφέ τους για να ξεκινήσουν θετικά τη μέρα τους.

Ποιές είναι οι αρνητικές επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης; 

Ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία:

1. Αϋπνία και διαταραγμένα πρότυπα ύπνου:

Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο καθυστερώντας την έναρξη του ύπνου και μειώνοντας τον συνολικό χρόνο ύπνου. Η κατανάλωση καφεΐνης πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να συμβάλει στην αϋπνία, οδηγώντας σε ημερήσια κόπωση και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

2. Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση:

Οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι προβληματική για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι στις επιδράσεις της ή κινδυνεύουν από υπέρταση.

3. Άγχος και νευρικότητα:

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους, νευρικότητας και ανησυχία, ιδιαίτερα σε άτομα επιρρεπή σε αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τρόμο, ταχυπαλμία και γαστρεντερική δυσφορία ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης.

Περιεκτικότητα των 3 πιο γνωστών τύπων καφέ σε καφεΐνη

Είδος καφέΠοσότηταΠοσότητα καφεΐνης
Φίλτρου240 ml72-200 mg
Espresso42 ml42 – 126 mg
Ελληνικός/ τούρκικος καφές42 ml33.6 mg

Η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εγρήγορσης, τη βελτίωση της απόδοσης και την τόνωση της διάθεσης, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Κατανοώντας τη σωστή ποσότητα καφεΐνης για τις ατομικές σας ανάγκες και έχοντας υπόψη σας τους πιθανούς κινδύνους, μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία που προάγει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία. Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική επιλογή, το μέτρο και η αυτογνωσία είναι το κλειδί για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της καφεΐνης και την ελαχιστοποίηση των μειονεκτημάτων της.

σχετικές αναρτήσεις