Uncategorized

Σπόροι Τσία, μικροί αλλά θαυματουργοί

Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Η βελτίωση της χοληστερόλης του ορού βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς η κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τι είναι οι σπόροι Chia;

Προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και συγκαταλέγονται στις υπερ-τροφές(superfoods) λόγω των ποικίλων θρεπτικών συστατικών τους και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων. Έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και τον εγκέφαλο.

Η διατροφική τους αξία

Διαθέτουν «καλά λιπαρά», υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Τα οφέλη στην υγεία

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και συμβάλουν στην κινητικότητα του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Η ημερήσια πρόσληψη συνίσταται σε 25-30 γρ. Με κατανάλωση 28 γρ. σπόρους τσία προσλαμβάνονται περίπου 10 γρ. φυτικές ίνες.

Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την πρόληψη στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η αξία των ω-3 λιπαρών είναι γνωστή. Απαραίτητα για τον εγκέφαλο και την καρδιά. Οι σπόροι chia είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών καθώς από τα 9 γρ λιπαρών που περιέχουν ανά μερίδα παραπάνω από τα μισά είναι ω-3 λιπαρά οξέα. Γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για τους vegan οι οποίοι αποκλείουν τη βασική πηγή ω-3 λιπαρών, τα ψάρια.

Καλύτερη διαχείριση γλυκόζης αίματος

Οι σπόροι chia έχουν αποδείξει μελέτες ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο της γλυκόζης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα της μετά τα γεύματα στα επιθυμητά όρια (140-180 mg/dl για άτομα χωρίς και με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2). Η απορρύθμιση της γλυκόζης και του σακχάρου ευθύνεται για ποικίλες ασθένειες και γι’ αυτό πρέπει τα επίπεδά τους πρέπει να διατηρούνται σταθερά.

Αντιοξειδωτικά

Πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, Έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες ουσίες τοκοφερόλες, στερόλες (περίπου 50% β-σιτοστερόλη), και πολυφαινολικές ενώσεις κ.α συμβάλουν στην καταπολέμηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τη γήρανση, φλεγμονές, καρδιακά και από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Φυτικές πρωτεΐνες

Διαθέτουν 9 απαραίτητα αμινοξέα. Στα 100 γρ περιέχουν 20,70γρ πρωτεΐνης. Η κατανάλωση 20-25% πρωτεΐνης ημερησίως μπορεί να ευθύνεται για την διατήρηση του σωματικού βάρους.

Τι ποσότητα «επιτρέπεται» να καταναλώσω;

Παρότι ο καθένας έχει τις δικές του ενεργειακές ανάγκες και θα πρέπει να λειτουργεί με εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, τα 28,3 γρ ημερησίως είναι επαρκής και ικανή ποσότητα να προσφέρει όλα τα απαραίτητα οφέλη.

Πώς μπορώ να τους καταναλώσω;

Οι σπόροι chia μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας με ποικίλους τρόπους. Πάμε να δούμε μερικούς γευστικούς και εύκολους συνδυασμούς έτσι ώστε να καταναλώνεται γεύματα θρεπτικά και νόστιμα!

  1. Σαλάτα: Προσθέτοντας σπόρους chia στη σαλάτα καλύπτεται η πηγή λίπους, δηλαδή αντικαθιστά το ελαιόλαδο, τις ελιές, το αβοκάντο, τον λιναρόσπορο κ.α.

2. Στα δημητριακά πρωινού ή στη βρώμη: είναι μία κλασσική αλλά αγαπημένη και εύκολη λύση ώστε να κερδίζεται ήδη με το πρωινό σας όλα τα θρεπτικά οφέλη των σπόρων.

3. Σε γιαούρτι: ή ακόμα καλύτερα αν προσθέσετε και ένα φρούτο να απολαύσετε ένα νόστιμο smoothie

4. Χειροποίητη μπάρα δημητριακών ή χειροποίητο ψωμί: για τους ορεξάτους και γι’ αυτούς που επιλέγουν τη σπιτική Παρασκευή, απογειώστε θρεπτικά τις μπάρες και το ψωμί σας!

Οι σπόροι chia είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, φυτική πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση τους προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο εγκέφαλο, όπως διαχείριση γλυκόζης και προστασία από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο, διάφορα είδη καρκίνου κ.α. 28γρ σπόρων chia ημερησίως καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες. Βελτιώστε στα μέγιστα την υγεία σας απλώς εντάσσοντάς τους στην διατροφή σας!

σχετικές αναρτήσεις