Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση ανήκει στις παθήσεις των οστών, και χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας. Ως αποτέλεσμα έχουμε ιδιαίτερη μορφολογία των οστών, λεπτότερα , και λιγότερο ανθεκτικά με αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων.
Η οστεοπόρωση πλήττει τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω, και οι ασθενείς είναι κυρίως γυναίκες.
Κύριο ρόλο στην εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η έντονη έκπτωση οστικής μάζας μετά τα 50 έτη και η αποτυχία απόκτησης κορυφαίας οστικής μάζας στην ηλικία των 25 περίπου ετών.
Οι κατηγορίες οστεοπόρωσης είναι οι εξής:
- Σχετική με την εμμηνόπαυση
- Οστεοπόρωση που σχετίζεται με την πάροδο της ηλικίας
Διατροφικά, η επάρκεια ασβεστίου είναι κρίσιμης σημασίας για το χτίσιμο γερού σκελετού. Το ασβέστιο είναι ένα στοιχείο με πολλαπλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικό ρόλο έχουν και το μαγνήσιο, το κάλιο και η βιταμίνη Κ συμμετέχοντας σε ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες του ασβεστίου στο σώμα.
Καλές πηγές αποτελούν:
- τα ψάρια και θαλασσινά
- το τυρί
- το γάλα
- λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα),
- ξηρούς καρπούς
- όσπρια
Στόχος είναι ο σχεδιασμός διατροφικού πλάνου που να καλύπτει τα απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση του σκελετού.