Παχυσαρκία

Το 1997 η παχυσαρκία χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως παγκόσμια επιδημία.
Με το όρο παχυσαρκία, δεν αναφερόμαστε απλώς σε ένα μικρό ποσοστό υπερβάλλοντος βαρους, αλλά σε μία κατάσταση βλαπτική πλέον για την υγεία του ασθενούς. Αφορά δυσλειτουργία του λιπώδους ιστού με νευροενδοκρινολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με ένα σύνολο παθήσεων.

Ταξινόμηση βάση του Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

Δείκτης Μάζας Σώματος Ταξινόμηση
25-29,9 Kg/m2 Υπέρβαρος ασθενής
30-34,9, και παχυσαρκία βαθμού Ι
35-39,9 παχυσαρκία βαθμού ΙΙ
>40 παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ ή νοσογόνος παχυσαρκία.

 

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι εντονότερο στις οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες και εξαρτάται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες, από τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Από έναν μεγάλο αριθμό μελετών, έχει αποδειχθεί η συσχέτιση της παχυσαρκίας με παθήσεις όπως: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοαρθρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, χολολιθίαση, στεφανιαία νόσο, σύνδρομο άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, λιπώδης διήθηση ήπατος, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα, μορφές καρκίνου (ενδομητρίου, μαστού, εντέρου).

Αντιμετώπιση

Ο τύπος της διατροφής είναι σημαντικό να αλλάξει ποιοτικά, όχι μόνο ποσοτικά. Η παχυσαρκία συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα ελευθέρων ριζών. Το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που δεσμέυουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, παράλληλα με πολλαπλά θρεπτικά οφέλη. Συνεπώς αποτελεί ιδανική λύση. Η θρεπτική κάλυψη των παχύσαρκων ατόμων είναι επιτακτική, αν λάβουμε υπόψιν τις ανεπάρκειες στη διατροφή τους.

Τρόφιμα θερμιδικά πυκνά, όπως: γλυκά, αναψυκτικά, γρήγορο φαγητό θα πρέπει να ελαττωθούν σημαντικά και να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο τρόφιμα χαμηλότερης θερμιδικής αξίας. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από:

  • Την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών που είναι προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Την κατανάλωση ελαιόλαδου, που αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Την υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.
  • Την μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και πουλερικών
  • Την κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά στις 15 ημέρες.
1

Online διατροφική υποστήριξη

Mπορούμε να πραγματοποιήσουμε το ραντεβού μας διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου. Καθοδήγηση, εκπαίδευση και έλεγχος της πορεία σου βήμα-βήμα.
2

Σωματική Άσκηση

Σχεδιασμός διατροφικού πλάνου για βελτίωση της αντοχής, των επιδόσεων και της σύστασης του σώματος.
3

Συμβουλευτική

Στόχος είναι η ανάπτυξη μίας υγιούς σχέσης με το φαγητό, την υγεία και το σώμα. Πλήρης στήριξη στην προσπάθεια να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου.
4

Εξατομικευμένα Προγράμματα

Εξατομικευμένη και εξειδικευμένη διατροφική υποστήριξη προσαρμοσμένη στην καθημερινότητά σας και τις προτιμήσεις σας.

Ξεκινήστε σήμερα για να πετύχετε τους στόχους σας

Scroll To Top