Διατροφή και Γυναίκα, Διατροφή και Εμμηνόπαυση

11 διατροφικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος αλλαγής στη ζωή μιας γυναίκας που σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας, συνήθως μεταξύ 45-55 ετών. Το επίπεδο της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα πέφτει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, κακή συγκέντρωση, συχνούς πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις ή ακανόνιστες περιόδους. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες διατροφικές συμβουλές για ένα υγιεινό διαιτολόγιο κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της εμμηνόπαυσης:

  • Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Ο καθημερινός σας στόχος να περιλαμβάνει επτά ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες

Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών αποτελούν η βρώμη, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και τα όσπρια όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια

  • Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος

Αφαιρέστε τυχόν περιττό λίπος από το κρέας και αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος

  • Επιδιώξτε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα

Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν: σαρδέλες σε κονσέρβα, σκουμπρί, σολομό, φρέσκο τόνο, πέστροφα και ρέγγα. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, όπως και τα δημητριακά, το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα αυγά, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών

  • Να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως πατατάκια, γλυκά, κέικ, μπισκότα

  • Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες

Η χρήση μικρότερου πιάτου, μπολ και ποτηριού μπορεί να σας βοηθήσει

  • Προτιμήστε έλαια και λίπη με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά

Μερικά παραδείγματα για τα παραπάνω αποτελούν τα κραμβέλαια, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο

  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα αποβουτυρωμένα ή με μειωμένα λιπαρά

Προσπαθήστε να στοχεύετε σε 3 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο κάθε μέρα οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν 200ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα, μια φέτα τυρί (σε μέγεθος κουτιού σπιρτόκουτου ή ένα γιαούρτι

  • Ψήστε τα τρόφιμα αντί να τα τηγανίζεται όποτε είναι δυνατόν
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι αποφεύγοντας τα έτοιμα γεύματα και τις μαγειρικές σάλτσες
  • Προσθέστε καρυκεύματα στα γεύματά σας αντί για αλάτι

Όπως πιπέρι, μυρωδικά μπαχαρικά

  • Όταν τρώτε έξω, επιλέξτε από το μενού τα τρόφιμα με χαμηλότερες θερμίδες που περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως

σχετικές αναρτήσεις