Εγκεφαλικό και διατροφή

Οδηγίες για ισορροπημένη διατροφή μετά από εγκεφαλικό

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας μπορεί να αλλάξουν. Ένα από αυτά μπορεί -και ίσως να πρέπει- να είναι και η διατροφή σας.  Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου εγκεφαλικού. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της αποκατάστασης. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή με σκοπό την αποκατάσταση του οργανισμού είναι οι εξής:

Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα από αυτές τις πέντε ομάδες τροφίμων κάθε μέρα:

  • Πολλά λαχανικά διαφορετικών τύπων και χρωμάτων, όσπρια και φασόλια
  • Φρούτα

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία. Περιέχουν επίσης κάλιο που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το φυλλικό οξύ – το οποίο βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

  • Τρόφιμα με δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως και ποικιλίες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κουσκούς, βρώμη, κινόα και κριθάρι

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ.

  • Άπαχα κρέατα και πουλερικά, ψάρια, αυγά, τόφου, ξηροί καρποί, σπόροι
  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί και οι εναλλακτικές τους – κυρίως με μειωμένα λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά είναι μια άλλη πηγή καλίου, μαζί με το ασβέστιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Εναλλακτικές λύσεις στα γαλακτοκομικά περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα με ασβέστιο γάλατα σόγιας ή ρυζιού. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν ψάρια με κόκαλα, αμύγδαλα και τόφου.

  • Να πίνετε άφθονο νερό.

Περιορίστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετο αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα:

  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως μπισκότα, κέικ, αρτοσκευάσματα, πίτες, επεξεργασμένα κρέατα, μπιφτέκια του εμπορίου, πίτσα, τηγανητά τρόφιμα, πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ
  • Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κορεσμένα λίπη, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαργαρίνη μαγειρικής, λάδι καρύδας και φοινικέλαιο
  • Περιορίστε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν πρόσθετο αλάτι
  • Περιορίστε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα ζαχαρωτά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τους συσκευασμένους χυμούς, τα βιταμινούχα νερά, τα ενεργειακά ποτά και τα αθλητικά ποτά
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε νέο εγκεφαλικό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το αλκοόλ

σχετικές αναρτήσεις