Συνταγές

Υγιεινή σαλάτα με σολομό και αβοκάντο

Μπορεί να τιτλοφορείται ως σαλάτα αλλά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα και θα σας χορτάσει όσο τίποτε άλλο. Είναι πλούσια σε καλά μονοακόρεστα κι ω-3 λιπαρά από το σολομό, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, και πρωτεΐνη από το ψάρι το αυγό και το γιαούρτι. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλήρες διατροφικά χορταστικό γεύμα. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας κιλών. Επίσης ιδανικό ελαφρύ γεύμα γεμάτο με τις απαραίτητες πρωτεΐνες για αθλητές. Αν το συνδυάσετε με λίγο ψωμί, κινόα ή ρύζι θα έχετε ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα γεύμα.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 100 γραμ. baby ρόκα
  • λίγα φύλλα άνηθου
  • λίγες φύτρες
  • 1 μικρό αγγούρι χωρίς σπόρους (με τη φλούδα του)
  • 1 καρότο τρυφερό
  • 1 καυτερή φρέσκια πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 1 αβοκάντο (κομμένο σε φέτες)
  • 4 ραπανάκια (κομμένα σε φέτες)
  • 4 βραστά μελάτα αυγά
  • 4 φέτες καπνιστό σολομό (κομμένο σε λεπτές λωρίδες

Για τη σως:

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Χρησιμοποιούμε το πίλερ και κόβουμε το αγγούρι και το καρότο σε κάθετες λωρίδες σαν ταλιατέλες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ξύδι και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να μαραθούν ελαφρά.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το αγγούρι, το καρότο, την πιπεριά, τα ραπανάκια και το αβοκάντο καθώς και τα βότανα.

Γαρνίρουμε με μελάτα αυγά, τον καπνιστό σολομό και περιχύνουμε με τη σως.

Για τη σως, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα.

Λίγα λόγια για τον σολομό

Ποια η διατροφική αξία του σολομού;

Μία μερίδα σολομού περιέχει 200 θερμίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι σημαντική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Αντιθέτως, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι πολύ χαμηλή και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμινών Β12, ενώ περιέχει σε μεγάλο βαθμό κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη D.

Η συμβολή του σολομού στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική και βασίζεται στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ο ρόλος τους για την λειτουργία του οργανισμού μας είναι κρίσιμος καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα ω-3 λιπαρά μόνος του. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων όπως:

  • Καρδιοαγγειακών παθήσεων
  • Μερικών τύπων καρκίνου
  • Άνοιας, κατάθλιψης, αλτσχάιμερ
  • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Εντάξτε τον σολομό στη διατροφή σας και καλή σας όρεξη!

σχετικές αναρτήσεις