Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που αποκλείει τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των σημείων και των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης και άλλων ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη γλουτένη.
Τα ισχυρά οφέλη της δίαιτας είναι η βελτίωση της υγείας, η απώλεια βάρους και η αυξημένη ενέργεια, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
- Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γλουτένη ενεργοποιεί τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η βλάβη εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή.
- Η μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί ορισμένα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη – συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας, του “ομιχλώδους εγκεφάλου”, του εξανθήματος ή του πονοκέφαλου – παρόλο που δεν υπάρχει βλάβη στους ιστούς του λεπτού εντέρου.
- Η αταξία γλουτένης, μια αυτοάνοση διαταραχή, επηρεάζει ορισμένους νευρικούς ιστούς και προκαλεί προβλήματα με τον έλεγχο των μυών και την εκούσια μυϊκή κίνηση.
- Η αλλεργία στο σιτάρι, όπως και άλλες τροφικές αλλεργίες, είναι το αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος που παρεξηγεί τη γλουτένη ή κάποια άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι ως παράγοντα που προκαλεί ασθένειες, όπως έναν ιό ή ένα βακτήριο. Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί ένα αντίσωμα στην πρωτεΐνη, προκαλώντας μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα
Τρόφιμα που επιτρέπονται:
- Φρούτα και λαχανικά
- Φασόλια, σπόροι, όσπρια και ξηροί καρποί στις φυσικές, μη επεξεργασμένες μορφές τους
- Αυγά
- Άπαχα, μη επεξεργασμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά
- Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη
- Καρυκεύματα, όπως ταχίνι, μαρμελάδα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου,κακάο, παστές ντομάτες, όλα τα ξύδια και μερικά dressing για σαλάτες
Τα δημητριακά που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν:
Aλεύρι καλαμποκιού, αλεύρι σόγιας, αλεύρι φακής, ρύζι (όλα τα είδη), ρυζάλευρο, πίτουρο ρυζιού, αλεύρι πατάτας, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί, κινόα, αμάρανθος, δημητριακά πρωινού από καλαμπόκι και ρύζι (χωρίς εκχύλισμα βύνης από κριθάρι), πολέντα και ψύλλιο.
Ενώ η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, μπορεί να μολυνθεί κατά την παραγωγή με σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Η βρώμη και τα προϊόντα βρώμης που φέρουν την ένδειξη χωρίς γλουτένη δεν έχουν διασταυρωθεί. Μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη, ωστόσο, δεν μπορούν να ανεχθούν τη βρώμη χωρίς γλουτένη.
Υπάρχουν κίνδυνοι να δοκιμάσω μια δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν δεν έχω κοιλιοκάκη;
Εάν κόψετε όλη τη γλουτένη από τη διατροφή σας, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Η λήψη αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή διαβήτη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ακόμη και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι πηγές σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και το μαγνήσιο
Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών συστατικών όπως νάτριο, ζάχαρη και λίπος. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, μεταβολές του σακχάρου στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα. Έτσι, μια ετικέτα χωρίς γλουτένη δεν κάνει απαραίτητα ένα τρόφιμο υγιεινό.
Εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή γαστρεντερικό ερεθισμό, η Rajagopal συνίσταται να αφαιρέσετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας πριν αφαιρέσετε τη γλουτένη. Προσθέστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αισθάνονται καλύτερα απλώς τρώγοντας καλύτερα, όχι αφαιρώντας τη γλουτένη.