Το γιαούρτι αποτελεί ένα γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,που αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό της διατροφής μας. Κάποια ακόμα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην σωματική ανάπτυξη και διάπλαση των παιδιών, ενώ στα εμπλουτισμένα κυρίως προϊόντα περιέχονται και το μαγνήσιο, το κάλιο και οι βιταμίνες Α και D.
Περιέχει επίσης προβιοτικά που βοηθούν στην ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Με περίπου 60 θερμίδες στα 100 γρ., 3.6 γρ. υδατανθράκων, 0.4 γρ. λιπαρών και 10 γρ. πρωτεΐνης, το γιαούρτι είναι από τα τρόφιμα που μπορούν να εμπεριέχονται συχνά σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Επίσης το γιαούρτι αποτελεί μια πολύ καλή λύση (εάν είναι ανεκτή) για τους ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει, γιατί κατά την μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατα 20-30%, και έτσι αποτελεί μια τροφή πιο εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα.
Μερικοί από τους συνδυασμούς που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι εξής:
- Γιαούρτι με βρώμη, φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς
- Smoothie με μπανάνα και φυστικοβούτυρο
- Παγωτό με γιαούρτι, μέλι, εκχύλισμα βανίλιας και φρούτα εποχής
- Τορτίγια με γιαούρτι, κοτόπουλο και λαχανικά
- Ντρέσινγκ για σαλάτες