Uncategorized

Πώς να διαβάζετε σωστά μια διατροφική ετικέτα

Κάποιες από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε συχνά στο γραφείο είναι οι εξής: 

-Ποιό ψωμί του τοστ είναι πιο υγιεινό;

-Ποιά δημητριακά έχουν την λιγότερη ζάχαρη;

-Ποιά η διαφορά των light γαλακτοκομικών από τα full fat;

-Ποιά η σημασία των high protein προϊόντων;

Η ανάγνωση μιας διατροφικής ετικέτας είναι σημαντική για να κατανοήσετε τι περιέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές στα τρόφιμα που αγοράζετε από το super market. 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις σε μια διατροφική ετικέτα για να μπορείς να συγκρίνεις και να επιλέγεις σωστά τα τρόφιμα που διαλέγεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου:

  1. Μέγεθος μερίδας (Serving Size):
  • Το μέγεθος της μερίδας υποδεικνύει την ποσότητα του προϊόντος που αντιστοιχεί στις αναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες.
  • Προσέξτε την ποσότητα σε γραμμάρια ή ml, καθώς μπορεί να διαφέρει από αυτό που συνήθως καταναλώνετε.
  1. Θερμίδες (Calories):
  • Υποδεικνύει τον αριθμό των θερμίδων ανά μερίδα.
  • Ανάλογα με τις ενεργειακές σας ανάγκες, μπορείτε να υπολογίσετε πόσες θερμίδες λαμβάνετε από το προϊόν.
  1. Μακροθρεπτικά Συστατικά (Macronutrients):
  • Λιπαρά (Total Fat):
    • Περιλαμβάνει τα κορεσμένα (saturated) και τα τρανς λιπαρά (trans fats). Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Χοληστερόλη (Cholesterol):
    • Καλή είναι η κατανάλωση σε χαμηλές ποσότητες.
  • Νάτριο (Sodium):
    • Υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
  • Υδατάνθρακες (Total Carbohydrate):
    • Περιλαμβάνει τις διαιτητικές ίνες (Dietary Fiber) και τα σάκχαρα (Sugars).
    • Οι διαιτητικές ίνες είναι ευεργετικές, ενώ η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων πρέπει να αποφεύγεται.
    • Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού, έχουν καλύτερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Πρωτεΐνες (Protein):
    • Σημαντικές για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος.
  1.  Βιταμίνες και Μέταλλα (Vitamins and Minerals):
  • Κοιτάξτε για πληροφορίες σχετικά με βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη A, C, το ασβέστιο και το σίδηρο.
  • Αυτά συνήθως αναφέρονται ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA).
  1. Συστατικά (Ingredients List):
  • Αναφέρονται με σειρά κατά βάρος. Το πρώτο συστατικό είναι αυτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα.
  • Προσέξτε για πρόσθετα σάκχαρα, υδρογονωμένα λίπη και άλλα συστατικά που μπορεί να μην είναι υγιεινά.
  1. Ποσοστό Ημερήσιας Πρόσληψης (% Daily Value):
  • Δείχνει πώς τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ημερήσια διατροφή σας.
  • Βασίζεται σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα (οι ατομικές σας ανάγκες μπορεί να διαφέρουν).

Συμβουλές:

  • Συγκρίνετε προϊόντα: Χρησιμοποιήστε τις διατροφικές ετικέτες για να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να επιλέξετε το πιο υγιεινό.
  • Προσέξτε τις μερίδες: Ακόμα και υγιεινά τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλές θερμίδες αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα προϊόν και το συγκρίνουμε με κάποιο αντίστοιχο, καλό είναι να κοιτάμε την ανά 100 γραμμάρια ανάλυση και όχι ανά μερίδα. Η μερίδα που αναγράφεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει εν τέλη από τη μερίδα που καταναλώνουμε.
  • Σάκχαρα & Κορεσμένα Λιπαρά: Προτιμάμε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια. Εάν κάποιο τρόφιμο περιέχει ολόκληρο φρούτο ή γαλακτοκομικό προϊόν και στον πίνακα των συστατικών δεν αναγράφονται «κρυφές» πηγές σακχάρων, τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο ελαστικοί.
  • Νάτριο/Αλάτι: Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

σχετικές αναρτήσεις