Uncategorized

Λευκή, καστανή ή μαύρη ζάχαρη; Ποια να προτιμήσω;

Σε γενικές γραμμές η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που έχει ενοχοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στον οργανισμό μας εύλογα, καθώς συμβάλει στην αύξηση του βάρους, στην αύξηση γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα σε ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη, ακόμα και στην εμφάνιση τερηδόνας.

Υπάρχει διαφορά στα θρεπτικά συστατικά τους;

Η κύρια διαφορά μεταξύ της λευκής ζάχαρης, της καστανής και της μαύρης ζάχαρης είναι η παρουσία μελάσας. Η μελάσα αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Η μαύρη ζάχαρη έχει περισσότερη μελάσα από την καστανή άρα και περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από την τελευταία. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι για να επωφεληθούμε από τις ποσότητες βιταμινών και μετάλλων της μαύρης ή της καστανής ζάχαρης, θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες αυτών, πράγμα που δεν θα το πρότεινε κανείς!

Υπάρχει διαφορά στις θερμίδες;

Το θερμιδικό περιεχόμενο μεταξύ των τριών ειδών δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά. Για μια ισορροπημένη διατροφή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την πρόσληψη ζάχαρης κάτω από το 10% των συνολικών θερμίδων για τους ενήλικες, που αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα ή 10 κουταλάκια του γλυκού. Μια περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα θα προσέφερε επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Ποια να προτιμήσω τελικά;

Σύμφωνα με όσα είπαμε μέχρι τώρα, όποιο είδος ζάχαρης και να επιλέξετε οι επιπτώσεις στην υγεία και στο σωματικό σας βάρος θα είναι οι ίδιες. Το αν θα επιλέξετε λευκή, καστανή ή μαύρη εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας, εφόσον το χρώμα και η γεύση είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των τριών ειδών ζάχαρης που αναφέραμε.

σχετικές αναρτήσεις