Χορτοφαγία
Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες χορτοφάγων
Ωο-γαλακτο-χορτοφάγοι
Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό χορτοφάγων. Αποκλείουν από την διατροφή τους το κόκκινο και λευκό κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Γαλακτο-χορτοφάγοι
Αποκλείουν από την διατροφή τους το κόκκινο και λευκό κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά. Δηλαδή εξακολουθούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυστηρά χορτοφάγοι-vegans
Δεν καταναλώνουν κρέας και κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Ανεξαρτήτως κατηγορίας, εάν κάποιος επιλέξει την χορτοφαγία ως τρόπο ζωής και διατροφής δεν υστερεί σε επάρκεια θρεπτικών στοιχείων, αρκεί το πλαίσιο της διατροφής του να είναι σωστά δομημένο και σχεδιασμένο. Μάλιστα, η ισορροπημένη και σωστά δομημένη χορτοφαγική διατροφή, διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι ορισμένων παθήσεων.
Με γνώμονα τις αιματολογικές εξετάσεις, εντοπίζουμε τυχόν ελλείψεις ή τιμές που χρήζουν διόρθωσης και διορθώνουμε διατροφικά. Εάν κριθεί απαραίτητο γίνεται και συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών ή ιχνοστοιχείων.
Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε πηγές σιδήρου κατάλληλα απορροφήσιμου, βιταμίνη D, βιταμίνη B12, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Προϋπόθεση για να τηρηθούν οι παραπάνω προδιαγραφές είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.