Ουρικό οξύ
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του ουρικού οξέος. Κάποιοι από αυτούς είναι: η διατροφή υψηλή σε πουρίνες, η υπέρμετρη καταστροφή κυττάρων (κακοήθειες, αιμολυτική αναιμία κ.α.), η ανεπαρκής απέκκριση ουρικού οξέος από τα νεφρά. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα χαρακτηρίζονται ως υπερουριχαιμία. Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλλει το ουρικό οξύ από τους νεφρούς στα ούρα, τότε προκύπτει η εμφάνιση της γνωστής σε όλους, ουρικής αρθρίτιδας.
Διατροφικά επιλέγουμε τροφές χαμηλές σε πουρίνες, αποφεύγουμε το αλκοόλ και ενυδατωνόμαστε επαρκώς. Ο σχεδιασμός κατάλληλου εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος έχει ως στόχο την ελεγχόμενη παραγωγή και αποβολή ουρικού οξέος. Προς αποφυγή κρίσης ουρικής αρθρίτιδας, το περιττό βάρος θα πρέπει να χάνεται αργά και σταθερά.
Η στενή συνεργασία με τον υπεύθυνο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική σας αγωγή, θα οδηγήσει στην οργάνωση της διατροφής σας και στη μείωση της τιμής του ουρικού οξέος.