Παθήσεις Θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους κυριότερους ενδοκρινείς αδένες στο ανθρώπινο σώμα. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή βασικών ορμονών όπως η τριιωδοθυρονίνη, η θυροξίνη και η καλσιτονίνη που είναι απαραίτητες για την βέλτιστη ανάπτυξη του οργανισμού.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς διακρίνονται σε: υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, όζους, βρογχοκοίλη, υποξεία θυρεοειδίτιδα, θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, καρκίνος θυρεοειδούς.
Για την αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς γίνεται λήψη φαρμακευτικής αγωγής, είτε μπορεί να κριθεί απαραίτητη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να διατρέφεται σωστά και ισορροπημένα ώστε να προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του αδένα.
Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς:
Ιώδιο: χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών οπότε και αποτελεί από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία για την λειτουργία του θυρεοειδούς.
Πηγές πρόσληψης: θαλασσινά, ψάρια, αλάτι, γάλα, αυγά
Σελήνιο: απαραίτητο για την μετατροπή της Τ3 σε Τ4, και παραγωγή θυροειδικών ορμονών.
Πηγές πρόσληψης: θαλασσινά, δημητριακά, αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, ξηροί καρποί
Χαλκός: ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο, απαραίτητο για την παραγωγή θυροξίνης-Τ4.
Πηγές πρόσληψης: κρέας, δημητριακά, ξηροί καρποί, ψάρια, θαλασσινά
Ψευδάργυρος: οι θυρεοειδικές ορμόνες λαμβάνουν μέρος στον μεταβολισμό του ψευδαργύρου. Τα άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς παρουσιάζουν διαταραχές ορμονών και κατ΄επέκταση έλλειψη ψευδαργύρου.Πηγές πρόσληψης: όσπρια, σύκα, αυγά, θαλασσινά, κρέας, δημητρικά ολικής άλεσης
Βιταμίνες: απαραίτητη είναι η βιταμίνη Β12 και πηγές πρόσληψης είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και το κρέας.
Η βιταμίνη D είναι επίσης ζωτικής σημασίας και πηγές πρόσληψης είναι οι σαρδέλες, ο σολομός και ο κρόκος του αυγού.