Μια απολαυστική, νηστίσιμη και πλούσια θρεπτικά επιλογή για γλυκό κατά την διάρκεια της νηστείας, αλλά και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Το ταχίνι αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε μικροστοιχεία απαραίτητα στον οργανισμό, όπως η βιταμίνη Α και όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, εκ των οποίων η Β1, γνωστή και ως θιαμίνη, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό, το μυϊκό και το πεπτικό σύστημα.
Υλικά για 12 τεμάχια:
Για τη ζύμη
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ¼ κ.γ. μαστίχα
- 9 γρ. ξερή μαγιά
- 120 ml χλιαρό νερό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 60 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. ταχίνι
- 250 γρ. μέλι
- 200 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
- 6 γρ. κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα (προεραιτικά)
- Ζάχαρη άχνη
Διατροφική αξία
Το κάθε τεμάχιο περιέχει 411 kcal, 7g πρωτείνης, 71.5g υδατανθράκων, 11.9g λίπους και 2.7g φυτικών ινών.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε στο πολυκοπτικό τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο, μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους 50 εκατοστών.
Για τη σύνθεση
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης το ταχίνι, το μέλι, ρίχνουμε τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του ζυμαριού τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και τσιμπάμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια, ώστε το τελείωμα της να κλείσει καλά.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 10–12 ίσες κάθετες φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35×25εκ. και τοποθετούμε μέσα τα ρολάκια σε κάθετη διάταξη το ένα δίπλα στο άλλο.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Τέλος, αφαιρούμε τα ταχινοπιτάκια από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας προεραιτικά με άχνη ζάχαρη.
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!