Διατροφή και Θυρεοειδής

10 ευεργετικές τροφές για τον θυρεοειδή

O θυρεοειδής αδένας είναι το πιο σημαντικό κέντρο μεταβολικής ρύθμισης καθώς ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR), η κατανάλωση οξυγόνου και η παραγωγή θερμότητας εξαρτώνται από την απελευθέρωση και τη δραστηριότητα των θυρεοειδών ορμονών.

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, αλλά ακόμη και τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως τα δημητριακά, τα θαλασσινά, το βόειο κρέας, τα πουλερικά και το γάλα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραχές του θυρεοειδούς, τόσο σε περιπτώσεις χαμηλής όσο και υπερβολικής πρόσληψης. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνετε να καταναλώνονται σύμφωνα με τις Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές ευεργετικές τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς:

1.Γάλα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τις καλύτερες πηγές ιωδίου. Ωστόσο, τα ποτά φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα γάλακτος, όπως η σόγια και τα αμύγδαλα, περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες ιωδίου. Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα συναντηθεί περίπου το ένα τρίτο των καθημερινών σας αναγκών ιωδίου.

2. Γιαούρτι

Το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή ιωδίου και μπορεί να αποτελεί περίπου το 50% της ημερήσιας πρόσληψης αυτού.

3. Ξηροί καρποί Βραζιλίας

Τα καρύδια της Βραζιλίας περιέχουν ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των θυρεοειδών ορμονών: το σελήνιο . Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μακροπρόθεσμης βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, όπως η νόσος Hashimoto και Graves. Μόνο ένας πυρήνας περιέχει μεταξύ 68-91 μικρογραμμάρια. Δεδομένου ότι το μέγιστο ανώτατο όριο σεληνίου είναι 400 μικρογραμμάρια την ημέρα, μην το παρακάνετε. Το πολύ σελήνιο μπορεί να προκαλέσει “αναπνοή σκόρδου”, απώλεια μαλλιών, αποχρωματισμό των νυχιών, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

4. Κοτόπουλο και βόειο κρέας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για το θυρεοειδή σας – το σώμα σας το χρειάζεται για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Η λήψη πολύ λίγου ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, αλλά εάν αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να έχετε έλλειψη ψευδαργύρου, καθώς οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας βοηθούν στην απορρόφηση του μετάλλου, Τα κρέατα είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου καθώς 90 g ψητού βόειου κρέατος περιέχει 7 mg.

5. Ψάρια

Δεδομένου ότι το ιώδιο βρίσκεται στα εδάφη και στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια είναι μια άλλη καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Μια μερίδα 90g ψημένου μπακαλιάρου περιέχει περίπου 158mg ιωδίου (αρκετό για να ικανοποιήσει τις καθημερινές σας ανάγκες εάν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε).

6. Οστρακόδερμα

Κατά γενικό κανόνα, τα οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες είναι καλές πηγές ιωδίου. Μόλις 4 ή 5 κομμάτια γαρίδες περιέχουν περίπου το 10% της συνιστώμενης πρόσληψης. Τα οστρακοειδή μπορούν επίσης να είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου.

8. Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου το 16% του καθημερινού ιωδίου -και το 20% του ημερήσιου σεληνίου που χρειάζεστε, καθιστώντας τα αυγά υπερτροφή για τον θυρεοειδή.

9. Μούρα

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, είναι επίσης καλές για τον θυρεοειδή σας. Τα μούρα όλων των ειδών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με το «καλύτερο» μούρο να είναι τα μαύρα σμέουρα. Τα μαύρα σμέουρα παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες και σχετικά λίγη φυσική ζάχαρη.

10. Σταυρανθή λαχανικά

Συμπεριλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον θυρεοειδή σε μεγάλες ποσότητες . Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτά τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από το σώμα σας σε υψηλές ποσότητες, είναι μάλλον απίθανο να βλάψουν τον θυρεοειδή σας εάν τρώτε μερίδες κανονικού μεγέθους.

σχετικές αναρτήσεις