Τι είναι η διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς fasting;
Όλες οι δίαιτες επιτυγχάνουν απώλεια βάρους μέσω της ίδιας εξίσωσης- λαμβάνεται λιγότερη ενέργεια από την τροφή κάθε μέρα από αυτή που καίει το σώμα σας για κανονική δραστηριότητα. Η διαλειμματική νηστεία επιτυγχάνει αυτό τον στόχο περιορίζοντας σοβαρά τις θερμίδες κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ημερών της εβδομάδας ή συγκεκριμένες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν λέει τίποτα για το ποια τρόφιμα να φάτε, αλλά για το πότε πρέπει να τα φάτε. Δεν επιτρέπεται το φαγητό κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά μπορείτε να πίνετε νερό, καφέ, τσάι και άλλα ποτά χωρίς θερμίδες. Τα συμπληρώματα γενικά επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας αρκεί να είναι χωρίς θερμίδες.
Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι:
- Μέθοδος 16/8
Νηστεία για 16 ώρες, κατανάλωση τροφίμων τις υπόλοιπες 8 ώρες της ημέρας. Για να γίνει εφικτό αυτό το μοντέλο διατροφής συχνά αφαιρείται το πρωινό ή το δείπνο από την καθημερινή διατροφή. Συνήθως το πρώτο γεύμα καταναλώνεται στις 10:00 το πρωί και το τελευταίο γύρω στις 18:00 το απόγευμα.
- Eat–stop–eat
Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μην τρώτε τίποτα από το δείπνο της μίας μέρας μέχρι το δείπνο της επόμενης μέρας (24ωρη νηστεία).
- 5:2 δίαιτα
Τις πέντε από τις επτά ημέρες τις εβδομάδας τρώτε ως συνήθως και τις υπόλοιπες δύο τρώτε περίπου το 1⁄4 (τέταρτο) των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών σας αναγκών.
- Εναλλακτική Ημερήσια Νηστεία
Τρώτε όσο χρειάζεται τη μια μέρα (σύμφωνα με τις Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες σας) και νηστεύετε την επόμενη πίνοντας μόνο υγρά με περιορισμένες θερμίδες.
Ποια είναι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για την υγεία μας;
- Απώλεια βάρους και σπλαχνικού λίπους
- Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά 3% έως 6% και τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας κατά 20% έως 31%, κάτι που μας προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2
- Μείωση φλεγμονών που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για αποφυγή πολλών χρόνιων ασθενειών
- Βελτιστοποίηση της υγείας της καρδιάς μέσω μείωσης της LDL-χοληστερόλης ( ‘’κακή χοληστερόλη’’), των τριγλυκεριδίων στο αίμα και όλων των υπόλοιπων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Υγεία του εγκεφάλου: Η νηστεία αυξάνει την ορμόνη BDNF στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
- Καρκίνος: Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία εναλλάξ ημέρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου επιβραδύνοντας την ανάπτυξη λεμφώματος, περιορίζοντας την επιβίωση του όγκου και επιβραδύνοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρίν την εκκίνηση μιας νέας δίαιτας, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία υγείας, για την αποφυγή έκθεσης της υγείας μας σε κίνδυνο.